Ur tidningen Hundsports rassecial i nr 7 2018

BELGISK VALLHUND

Reaktionssnabb / Lättlärd / Arbetsglad

Med sina fyra olika varianter har belgisk vallhund mycket att erbjuda. Den har en enorm arbetskapacitet och passar bra som till exempel polishund och för att tävla i bruks. Snabb som en sportbil är den perfekt för dig som vill ha en ras där det händer mycket.

Soffpotatisar bör se sig om efter en annan ras. Belgisk vallhund passar den aktiva hundägaren som vill göra mycket med sin hund, detta är verkligen en ras som är med på allt. Arbetsduglig som få passar den både som skyddshund, polishund, spårhund och till alla bruksgrenar, lydnad samt agility. Den är rolig, påhittig, livlig, alert och lättlärd. Det gäller att ständigt hitta på nya utmaningar, annars kommer hunden att hitta på något själv. Här går det inte att nöta in saker, då tröttnar en belgisk vallhund, istället måste man vara lite av en problemlösare. 

Det finns fyra varianter - Groenendael, Laekenois, Malinois och Tervueren. De skiljer sig åt främst i utseende, men även till viss del i temperament och inriktning vilket det står mer om längre fram i texten. 

Det krävs att en belgisk vallhund får vad den behöver i form av motion och aktiviteter, både för kropp och knopp. -Annars blir de inte så roliga. De måste få arbeta med hjärnan i någon form och få utlopp för sin fysiska energi. De behöver tröttas ut både fysiskt och psykiskt, konstaterar Lotta Olavi, ordförande i Rasklubben för belgiska vallhundar, AfBV. Hon är uppfödare och fastnade för rasen för många år sen. - Efter att flera mina tidigare hundar blivit sjuka i ganska tidig ålder så letade jag efter en friskare ras. Då hittade jag en Tervueren som jag köpte. Från den stunden är jag helt såld på belgisk vallhund.

Lotta tävlar i lydnad och mondioring, en av Svenska Brukshundklubbens nyaste sporter som kombinerar lydnad, hopp och skydd. Idag har hon tre Malinois. -Jag älskar att mina hundar är så pigga och skoj att hålla på med. Jag gillar deras öppna glada sinne. 

Men belgisk vallhund är inte en hund som passar alla människor. I rätt händer är den en utmärkt allroundhund, men den kräver att få vara en del av familjen. Om den har för lite att göra blir den en olycklig hund som kommer att hitta på hyss när den inte bli aktiverad på annat sätt. Tydlig och konsekvent uppfostran från första början är viktigt, och det krävs hundkunskap och tydlighet för att den belgiska vallhunden ska uppfatta människan som ledare. Den är både snabb och fattar snabbt. Tanke och handling är ett, och det gäller att hinna med denna smarta och livliga hund.

- Man måste vara med själv så att man alltid är steget före. Någon sa att det var som att byta från Volvo till Porsche när man skaffade belgisk vallhund. De har en oerhört snabb reaktionsförmåga, berättar Anne Fallesen, som är uppfödare och författare till Boken om belgiska vallhundar.

Även om rasen är indelad i fyra varianter så är grunden densamma - de är pigga, arbetsglada och gillar sin familj. Alla fyra varianter passar bra till lydnad, agility, bruks och skyddssport. De är alla samma ras, och om man rakar av dem pälsen ska de se likadana ut.  På tal om päls så är den lättskött, även på de långhåriga varianterna. Givetvis så måste man kamma dem då och då, men belgisk vallhund fäller inte mycket. Förutom pälsens längd och färg så finns det även några andra saker som skiljer de fyra varianterna åt.  

Groenendael är i Sverige inte lika mycket avlade för att vara tjänstehundar utan är mer inriktade mot utställning. De används även till lydnad och agility. Laekenois är den variant som är minst till antalet i Sverige. Den anses generellt vara lite tuffare än de andra varianterna och de används bland annat inom hemvärnet, agility och lydnad. Malinois är polisernas favorit. De belgiska vallhundar som är polishundar är uteslutande av denna variant. De har lite mer av allt det som man efterfrågar i arbetet för tull, polis och väktare, och är den variant som passar extra bra till skyddssport. Tervueren har också lite längre päls och många använder dem till bruksgrenar men även lydnad samt agility.

Rasens populariet har gått ner lite sedan toppen på 1990-talet. - Då föddes det 700-800 valpar på ett år. Numera ligger vi runt 350-400 berättar Sonny Ström, domare och uppfödare som har tävlat mycket i lydnad, spår, sök och rapport. Fördelningen ligger på ungefär 10 Laekenois, 60-70 Groenendael, 100 Tervueren och 200 Malinois. 

De uppfödare och exteriördomare som medverkar i den här artikeln är överens om att aveln har blivit betydligt bättre med åren och att mentalt instabila hundar numera är ovanligt. Föräldrarna till valpar måste ha genomgått mentalbeskrivning, MH, för att uppfödarna ska få registrera valparna. Problemet man ser är att det tas in en hel del hundar från utlandet som man inte alltid vet ursprung och bakgrund på samt att det sker en hel del blandrasavel med oregistrerade Malinois. - Båda de frågorna ser vi allvarligt på, för vi tror inte att de kommer till rätt hem och vi befarar att det kommer at bli stora problem med dessa hundar framöver, konstaterar Lotta Olavi.

Belgisk vallhund är generellt en frisk ras men det finns problem med bland annat epilepsi på framför allt Groenendael. Det finns även vissa problem med höftleder och armbågar. -Vi har ett hälsoprogram så vi hoppas kunna hålla hälsoproblemen på en låg nivå och behålla en frisk ras. Det handlar ju också om att uppfödarna tar sit ansvar. Själv tittar jag alltid på hälsostatistiken om jag ska köpa ny hund, utöver mentaltest och meriter. Och det är både föräldrar och syskon jag kontrollerar, berättar Lotta Olavi.

Rasen fungerar utmärkt som familjehund och generellt trivs den med barn. Dock måste man ha koll eftersom hunden gärna skyddar sin familj och kan gå i försvarsställning. - När min son var liten och skulle leka kull med sina kompisar fick vi alltid plocka in vår tik, för hon ville springa emellan och stå i vägen för att skydda sin lillhusse från att bli jagad av de andra, berättar Ann Magnusson, uppfödare med lång erfarenhet av belgisk vallhund. Ann har Tervueren och hennes tik Flower är utbildad besöks- och terapihund. Tillsammans jobbar de med Studiefrämjandets "Hund för alla", där bland annat barn med olika funktionsnedsättningar får lära sig att umgås med hundar. - Barnen kan vara lite hårdhänta ibland, men hon hanterar det otroligt bra, väntar bara på att jag ska hjälpa henne om de grabbar tag hårt i pälsen eller liknande. 

Belgisk vallhund användes historiskt som just vallhund men den är också en utmärkt vakthund. Den tvekar aldrig att försvara sin ägare och det är inte för inte som varianten Malinois har blivit så populär som polishund. Rasen är självsäker och alltid redo att hitta på nya saker, vare sig det är arbete eller lek och skoj. - Du kan väckan den klockan tre på natten och den är beredd direkt. Den ställer upp på allt, är du på så följer den med, säger Ann Magnusson.


Kort historik:

  • 1892 skrevs den första rasstandarden i Belgien.
  • Under tidigt 50-tal kom den första belgiska vallhunden, en Groenendael, till Sverige.
  • 1959 kom Tervueren till Sverige.
  • 1974 kom Malinois till Sverige.
  • 1984 kom första Laekenois till Sverige.
  • Belgisk vallhund kommer från just Belgien och användes som vallhundar.
  • De fyra varianterna är uppkallade efter platser varifrån de första hundarna kom. Den första uppfödaren av Groenendael bodde exempelvis på ett slott som hette Chateau Groenendael.
  • Från början användes de till att valla stora hjordar med får och vaktade dem mot tjuvar och rovdjur.
  • Laekenois användes också till att vakta lin som låg på tork. Linet var eftertraktaroch värdefullt, så hunden skulle skydda linet mot tjuvar. De fick snabbt ett rykte om sig att vara hunden som biter hårt, så tjuvarna höll sig borta.
  • I slutet av 1800-talet började man intressera sig för att bilda en mer homogen ras. Professor A. Reul var den som drev arbetet med att fastställa en rasstandard 1892.

 

Text: Maria Lindberg

UPPDATERAD

7/9 ~ Statistik

  SKK

  sbk

afb

rhh

NW3

Sponsorer

    euka   pondus    nutstrik     

 

raul        RG      folksam      working

                

 

 

Camilla Jönsson, Snesudden 618, 960 32 Snesudden      camilla@brukshundar.se