Warning: "continue" targeting switch is equivalent to "break". Did you mean to use "continue 2"? in /var/www/brukshundar.se/public_html/templates/brukshundar/functions.php on line 174

DOBERMANN - Allround / Livlig / Vänlig

En Dobermann är alltid upplagd för nya äventyr och tar sig an varje uppgift med glädje. Här har vi en vänlig, aktiv hundras som passar för de flesta hundsporter. Den vill gärna sitta i knät och alltid vara med.

Med sin ståtliga hållning, både kraftfull och elegant, väcker en Dobermann ofta respekt hos betraktaren. Men den är på inget sätt en diva. En Dobermann vill visserligen gärna vara i centrum i sin familj, men det är bara för att den allra helst vill vara så nära som möjligt. Den sitter gärna i knät och sover helst i sängen med sina människor om den får. Den är en utmärkt allroundhund som passar för det mesta en aktiv hundägare kan tänkas vilja hitta på.

- Dobermann fungerar i alla hundsporter, det är en hund som trivs med aktivitet. Anledningen till att jag valde Dobermann en gång i tiden var för att jag sökte en hund som både var en bra sporthund och familjehund, hade kort päls såg vacker ut. Dobermann stämde in på allt, berättar Camilla Rönnqvist, uppfödare, exteriörbeskrivare, internationell IGP-domare samt ordförande i Svenska Dobermannklubben. 

Rasens paradgren är just den internationella prövningsordningen, IGP (tidigare kallades den IPO). Denna skyddshundsport, som inte räknas till de allmänna hundsporterna, består av tre delar - spår, lydnad och skydd - och många Dobermann är särskilt lämpade för denna sport.

Du kan inte vara en soffpotatis om du skaffar Dobermann. Precis som med många andra stora aktiva hundraser behöver man som hundägare se till att ägna cirka tre timmar om dagen till att aktivera sin hund både fysiskt och psykiskt. - Mental stimulans är helt nödvändig. En Dobermann måste få arbeta med sin hjärna, annars är risken att du får en stressad hund. Spårarbete är ett exempel på en bra övning, berättar Thord Byström, som är exteriördomare för rasen och aktiv inom rasklubben.

Dobermann är en livlig, modig och tillgiven hund. Den kan vara tuff och är du förstagångshundägare bör du vara påläst om du skaffar Dobermann. Men rasen mentalitet har utvecklats väldigt mycket under de senaste 10 till 20 åren. Rasklubben har med hjälp av Mentalbeskrivning Hund, MH, arbetat för att förbättra rasens socialitet men fortfarande finns en del hundar som brister i denna egenskap. Rasen har en viss skärpa, men är du konsekvent och trygg i din hantering  så är det inget problem.

- Rasen har haft ett rykte om sig att vara lite svårare som just förstagångshund. Men jag tycker att man kan vara förstagångsägare bara man har en aktiv livsstil samt läser på om hundhantering i allmänhet och rasens egenskaper i synnerhet. Då ska en Dobermann fungera även om man inte är proffs, säger Camilla Rönnqvist.

Duktiga draghundar

En Dobermann är en lojal kamrat för livet. Som familjehund är den social, lekfull och tålig med barn. Om man inte vill ha sin hund nära sig ska man definitivt inte skaffa en Dobermann, den följer dig gärna ända in på toaletten. Den fungerar oftast fint i flock och leker gärna med sina hundkompisar. Hundarna har hög uthållighet och är självständiga i sitt arbete. De är exempelvis så pass duktiga draghundar att de i Svenska Drahundsportförbundets klassindelning har en egen dragklass tillsammans med Siberian Husky och alltså inte tävlar i samma klass som övriga brukshundraser.

Hälsomässigt förekommer en sjukdom, DCM, som är en ärftlig hjärtsjukdom inom rasen. Den är problematisk bland annat för att symtomen inte kommer förrän hundarna är runt fyra till fem år gamla, vilket gör att redan kan ha hunnit verka i avel. I dagsläget finns inget genetiskt test för att upptäcka sjukdomen. Sverige är dock ett av de länder som ligger i framkant med att undersöka hundar med ultraljud och 24-timmars EKG för att finna tidiga spår av sjukdomen. 

- Vi har en officiell avelsrekommendation och officiell registrering av dessa resultat som ingår i rasens hälsoprogram. Ett långt och bra samarbete med kardiologer och Svenska Kennelklubben gör att vi är först i världen med ett sådant hälsoprogram och registrering av officiella DCM-resultat, berättar Camilla Rönnqvist.

Numerärt liten ras i Sverige

Rasklubben rekommenderar att avelsdjur ska hjärtscreenas inom 12 månader innan beräknad parning och därefter varje år så länge de går i avel.Det är en stor konstad uppfödare får ta för att undersöka hundarna, och även om det inte finns någon statistik ännu så upplever de kardiologer som screenar hundarna att antalet hundar med symtom har minskat något sedan hälsoprogrammet startade i december 2010. Dock finns ett stort mörkertal eftersom det främst är avelsdjur som undersöks. Man beräknar att cirka 50% av av alla Dobermann har sjukdomen. En drabbad hund kan vara till synes frisk i många år av sitt liv och sedan insjukna hastigt i äldre ålder. Detta gör det väldigt svårt för uppfödarna att veta om de avlar på friska djur. 

Dobermann är en numerärt liten ras i Sverige och har, liksom många brukshundraser, en nedåtgående trend vad gäller födda valpar. För 10 år sen registrerades cirka 400 valpar per år av rasen. Ett tag var antalet nere på 60 till 70, men de senaste tre åren har trenden varit positiv och antalet valpar har ökat till cirka 100. - Vi har gjort en lång och bra resa till dit vi är idag, konstaterar Camilla Rönnqvist.

Exteriören har haft något lägre prioritet och det syns bland annat på att det numera i Sverige finns en del hundar med oädla huvuden och ett litet tapp i kraft och elegans. I övrigt har rasen en funktionell och hållbar exteriör. Rasklubben arbetar målmedvetet med att ytterligare förbättra rasens hälsa och mentalitet samt exteriör. Man vill bland annat öka antalet djur som testas för DCM samt röntgas för höftledsfel och förbättra kunskapen om rasens rörelseapparat.

Få rädslor

När det gäller mentaliteten vis de senaste 10 årens statistik för MH-beskrivning att Dobermann har få kvarstående rädslor, bra lekfullhet samt låg skotträdsla. Rasklubben önskar mer av nyfikenhet samt leklust på avstånd. Man har tidigare haft problem med tillgänglighet och socialitet, men det har förbättrats markant de senaste tio åren. Klubben rekommenderar inte uppfödare att använda avelsdjur som ligger låg i socialitet och tillgänglighet.

Även om hälsa och mentalitet ligger före i prioritering så är det även stort fokus på exteriören nu för att minimera risken för framtida ytterligheter. Det handlar om att vidareutbilda domare, exteriörbeskrivare och funktionärer. - En funktionell hund kan samtidigt vara vacker, fastslår Thord Byström.

Skarpt ursprung

Rasnamnet anknyter till den första kända uppfödaren Karl Friedrich Louis Dobermann, som levde i staden Apolda i Tyskland mellan 1834 och 1894. Förutom uppfödare var han också skatteindrivare, hästslaktare och stadens hundfångare. Från infångade lösspringande hundar handplockade han särskilt skarpa hundar för avelsbruk. De så kallade slaktarhundarna utgjorde troligen den främsta grunden för Dobermannrasen.

Dessa hundar, ett slags föregångare till nutida Rottweiler, blandades med en Schäfervariant från Thüringen som var svart med roströda tecken. Från denna blandning framavlade Karl Friedrich på 1870-talet Dobermann som vid denna tid fick sina bruksegenskaper. Senare kom även Manchesterterrier och Greyhound att ingå i rasen. 

Dobermann användes flitigt som polishund och fick därför benämningen "gendarmerihund". Vid jakt användes den främst för skadedjursbekämpning.Mot denna bakgrund var det nästan självklart att Dobermann redan i början av 1900-talet officiellt blev erkänd som polishund i Tyskland.

När rasen kom till Sverige, också i början av 1900-talet, kallades den Släthårig Tysk Råtthund. Namnet ändrades dock snabbt till Dobermannpinscher. Idag heter rasen bara Dobermann då man anser att rasen inte har något samband med pinscher.

UPPDATERAD

7/9 ~ Statistik

  SKK

  sbk

afb

rhh

NW3

Sponsorer

    euka   pondus    nutstrik     

 

raul        RG      folksam      working

                

 

 

Camilla Jönsson, Snesudden 618, 960 32 Snesudden      camilla@brukshundar.se