Tillhör grupp 2, Schnauzer och pinscher, molosser och bergshundar samt sennenhundar

HISTORIK

Rasens historia knyter an till den man som gett den sitt namn, Friedrich Louis Dobermann som levde i Apolda, Tyskland, på 1800-talet. Han var verksam som bland annat skatteindrivare och hundfångare. Dobermanns hundar visade tidigt bruksegenskaper och användes som vakt-, gårds- och sällskapshund. Den användes flitigt som polishund och vid jakt användes den till rovdjursbekämpning.

ANVÄNDNINGSOMRÅDE

Dobermann är en brukshund och passar till allt slags bruksarbete. Den nya internationella tävlingsformen IPO har också visat sig passa rasen utmärkt. Den används även som tjänstehund av bland annat väktare, polis och räddningstjänst.

HÄLSA

Höftledsdysplasi (HD) och PHTVL/PHPV (ögonsjukdom) förekommer. Allvarliga sjukdomar som finns i rasen är hjärtfel och wobbler (instabilitet mellan halskotor). Dessa defekter visar sig ofta inte förrän hunden är i medelåldern. Det förekommer också hundar med knäproblem såsom pålagringar och korsbandsskador. Även hudproblem finns. En mild variant av blödarsjuka förekommer.

EGENSKAPER/MENTALITET

Rasen är vänlig och fredlig. Den är mycket trogen sin familj och barnkär. Det är en aktiv, glad och lekfull hund med livligt temperament som behöver meningsfull sysselsättning och fostran. Den är påhittig och en understimulerad dobermann aktiverar sig själv. Rasen har ofta stor jaktlust som kan gå över styr om hunden inte får utlopp för det i någon form av träning. Rasklubben har de senaste åren med hjälp av Mentalbeskrivning hund (MH) arbetat för att förbättra rasens socialitet/tillänglighet men fortfarande finns en del hundar som brister i denna egenskap.

STORLEK OCH UTSEENDE

Mankhöjd för hanar är 68–72 cm och tikar 63–68 cm. Vikt för hanar är ca 40–45 kg och för tikar ca 32–35 kg. Den är kvadratiskt byggd med stolt hållning och kombinerar kraft med elegans. Färgen är svart eller brun med tantecken.

PÄLSVÅRD

Pälsen är kort, slät, utan underull och är lättskött. Den kräver ingen speciell pälsvård mer än ett bad någon gång ibland.

ÖVRIGT

Enligt djurförsäkringsbolagens statistik är dobermann en hund som mer än genomsnittshunden drabbas av olika skador/sjukdomar och ligger därför i dyraste premieklassen.

ATT TÄNKA PÅ:

• Den kräver en engagerad ägare som är intresserad av att aktivera hunden dagligen.

• Rasen vill vara nära sin familj och är ingen hundgårdshund. Den lämpar sig inte att vara ensam hela dagarna.

• Välj föräldrar och uppfödare med omsorg oavsett vad du vill använda den till.

• Titta noga på föräldrarnas resultat från mentalbeskrivning och mentaltest. Rädsla och otillgänglighet är allvarliga fel.

• Det är en mycket stark och ihärdig hund när den drar i kopplet och kräver en ägare med inte alltför klen fysik.

Denna text är framtagen av skk.se eller i samarbete med rasklubben.

Klubbar

afb             rhh             NW3             sbk            SKK

2019 08 28: Statistik

Doftprov